1. Tudod-e kik, vagy mik a Te idő-vámpírjaid?

Az év vége a számvetések és fogadkozások ideje. Amikor visszapillantasz az éppen befejeződött esztendőre, óhatatlan, hogy értékelned kell az idővel való kapcsolatodat. Milyen álmaidat tudtad megvalósítani ez alatt az év alatt, és melyek azok, amelyekre nem jutott időd, pedig nagyon fontosak lettek volna számodra? Tudtál-e időt szakítani azokra az emberekre és feladatokra, akik és amik igazán fontosak számodra, vagy beleestél a „majd holnap” csapdájába? Érezted-e azt, hogy valami már örökre kicsúszott a kezedből, eljárt felette az idő?

Az időd az egyik legfontosabb kincsed, ám csak kevesen kezelik pótolhatatlan értékének megfelelően! Pedig már Széchenyi is figyelmeztetett bennünket, hogy

„időgazdálkodáshoz érteni többet ér, mint mindenkor szilárdnak lenni egészségben vagy akár pénzgazdálkodásban: mert csak az idő visszahozhatatlan, míg a beteg vagy anyagilag leromlott ember ismét egészséges és jómódú lehet.”

Széchenyi István gróf: Intelmei Béla fiához. Magvető Könyvkiadó, Bp. 1985.

Rábukkantam az interneten egy Szvetelszky Zsuzsanna által hivatkozott kutatási felmérés adataira, amely az átlagos német emberek időfelhasználását mutatja be.

Eszerint aktív életük 60 évéből

292 hónapot töltenek alvással,
84 hónapot a megélhetésért végzett munkával,
66 hónapot tévézéssel,
60 hónapot étkezéssel,
45 hónapot közlekedéssel (ebből hat hónapot tesz ki a közlekedési dugókban való várakozás),
34 hónapot cseverészéssel, társalgással,
26 hónapot főzéssel,
22 hónapot tanulással (házi feladat készítéssel együtt),
19 hónapot sportolással,
16 hónapot takarítással,
12 hónapot mozi, színház, koncert programokkal,
9,5 hónapot a gyermekükkel való játszással,
6 hónapot WC-n ücsörgéssel,
5 hónapot lakás csinosítással,
4,8 hónapot számítógépes játékokkal,
3 hónapot hobbyval,
3 hónapot kocsmázással,
3 hónapot gyűlésekkel,
3 hónapot orvosnál,
2 hónapot munkahelyi kávészünettel,
2 hónapot szerelmi előjátékkal,
1,5 hónapot bevásárlással,
0,73 hónapot mosással, vasalással
0,5 hónapot imádkozással
0.5 hónapot csókolózással,
0,003 hónapot orgazmussal.
Ez összesen: 720 hónap, azaz 60 év

Nem tudom, hogy Magyarországon készült-e hasonló felmérés, de tartok tőle, hogy időmérlegünk hasonló vagy még torzabb adatokat mutatna. Az mindenesetre köztudott dolog, hogy az egészségügyi és lelki problémák egy jelentős része vezethető vissza az időnyomás alatti stresszes életmódra vagy az időrabló tevékenységek és emberek miatti feszültség káros hatásaira (szorongás, alvászavar, magánéleti konfliktus, „munkaalkoholizmus”, depresszió, kiégés, stb.).

Van, amiért csak magadat okolhatod, ezek közé tartozik a tudatos és nem tudatos halogatás, de van, amikor mások rabolják az idődet és neked nincs elég bátorságod ezt megakadályozni.

Az ésszerű időgazdálkodás az életművészet egyik igen fontos eleme. Nem könnyen de tanulható, fejleszthető. Ehhez első lépésként tudnod kellene, mi az amit rosszul csinálsz.

Jó lenne így év elején tisztábban látni, hogy jelen vannak-e és ha igen, milyen mértékben a különböző időrablók, idő-vámpírok életedben? Jogosan háborodsz fel, ha nyíltan meglopnak, ellopják a pénzedet vagy más értékeidet. Erről szól az Omega Időrabló című dala is, figyeld csak a szövegét:

“Figyelj nagyon, az időrabló titkon köztünk jár,
Varázsköpenyében most is lesben áll.
A büfében ülsz vagy az utcán sétálsz,
észre sem veszed,
S hirtelen egy évvel lettél öregebb.

Az időrabló mindent lát,
Kezében az egész világ.
Érezzük a tekintetét
De senki sem látta még.

Középre fekszik harmadiknak, ott is résen áll
Falakon is átmegy, bárhol megtalál.
Vigyorog a pultnál, jelentést ír, a buszon rád
lehel
Ha le akarod rázni, korábban kelj fel.”

Miért nem háborodsz fel és főképp miért nem védekezel hatásosan, ha az idődet akarják lopni? Talán csak azért, mert még nem vagy igazán tudatában, mekkora értéket jelent a saját időd. Esetleg azért, mert te magad is idő-vámpír vagy, s így nincs jogalapod mások hasonló tevékenységén felháborodni?!

A munkavégzésre, tanulásra fordított idő hatékony kihasználását akadályozhatják többek között az alábbiak:

– a rosszul szervezett értekezletek, konzultációk, megbeszélések
– mások jelenléte
– folyamatos kommunikáció a környezettel
– rosszul kialakított irodák, tanulóhelyiségek
– szervezetlen adminisztráció
– technikai hibák, akadályok
– rossz légkör munkahelyen, tanulókörben
– informális e-mailezés
– hosszú ebéd- és cigarettaszünetek
– alkalmatlan vezetők, tanárok

Fontos idő-vámpírod lehet az örökös halogatás, az önfegyelem hiánya, az időzavar, az összehalmozott papírhegy az asztalodon, a célok kitűzésének hiánya vagy a fontossági sorrend hiánya.

Sokba kerülhet az is, ha nehezedre esik nemet mondani. Általában ártalmatlan apróságnak látszó kérésekről van szó, de vagy semmi közük a saját munkádhoz, vagy többszörös idődet veszik el a „volna erre 10 perced számomra?” típusú kérdések, amikor végül örülhetsz, ha fél nappal megúszod!

Azonosítsd saját idő-vámpírjaidat!

A probléma felismerése már fél megoldás!

Fogj egy üres lapot, írd fel rá abban a sorrendben, ahogy eszedbe jutnak azokat az időrabló tevékenységeket, idő-vámpír ismerőseidet, amik és akik esetenként vagy rendszeresen megfosztanak attól, hogy saját időddel tudatosan rendelkezz! Ne hagyd ki azokat a rossz szokásaidat, beidegződéseidet sem, amelyek napi időbeosztásodat örökösen szétforgácsolják, megakadályozzák, hogy a betervezett feladataidat elvégezd!

Ha már 10-15 idő-vámpírt azonosítottál, elkezdheted rangsorolni őket.
Határozd meg egy ötfokozatú skálán azt is, hogy milyen mértékben uralkodnak rajtad: adj 1-est, ha jelentéktelen, és 5-öst, ha napi szinten küzdesz velük! Ha van több is olyan, amire 5-öst adtál, rendezd sorba ezeket úgy, hogy a számodra legveszélyesebb kerüljön első helyre. A rangsorod remélem segíteni fog az év eleji fogadalmaid megfogalmazásában is!

Fontos, hogy ne csak átgondold, de le is írd magad számára, hogy mit kell tenned!

Örülnék, ha velem is megosztanátok, mit tartotok a legfontosabbnak a saját rangsorotokban. Ha beírnád a hozzászólások közé röviden

– legsúlyosabb idő-vámpírod jellegét,
– előfordulásának gyakoriságát,
– hogyan fogod minél könnyebben és
– minél korábban felismerni, amikor támad,
– hogyan próbálsz majd ellene védekezni

nekem is segítene abban, hogy – jobban megismerve problémáitokat az idővel – hatásosabb, nektek szólóbb legyen a következő, időgazdálkodással kapcsolatos bejegyzésem.

Vélemény, hozzászólás?