Szent Miklós és a Mikulás nap

Mikulás

Ez a nap a Mikulás napja!

A nagylelkű, mosolygós Mikulás aki a megtisztított csizmákba ajándékot tesz, karácsony misztériumának előhírnöke. Az európai néphitben, népszokásokban több, a jókat jutalmazó és a rosszakat megleckéztető alak is létezik, közülük is a legismertebb a Mikulás, aki valójában egy égen élő személy kedves emlékét idézi. Szent Miklós (vagy Santa Claus) igazi lényege bolygónk isteni eredetéből származik, aki azon dolgozik, hogy megvédje és táplálja az emberiséget.

Mikulás

Ha én most lennék kisgyerek, vagy ha óvodáskorú kisgyerek lenne a családomban – szerencsére van egy – Mikulásra vagy Karácsonyra az alábbi gyönyörű kis Weöres Sándor kötetet csempészném a cipőcskéjébe vagy a fenyőfa alá:

Magyar Etüdök Ezt a kis könyvet Weöres maga készítette felesége, Károlyi Amy számára, aki ezzel a bensőséges, adventi hangulathoz illő, méy érzésekből fakadó vallomással ajánlja az apró gyermekkezekben is jól forgatható kis kötetet olvasói figyelmébe:

“Ez a könyv ajándék.
Én is ajándékba kaptam. Fiatal házas korunkban W.S. rajzolta és írta számomra, annyiféle tintával, ahányféle színt kapott. Ezért lett olyan tarka, mint egy színes tojás. Nekem mindmáig a legkedvesebb ajándékom.
Azt mondják, a szeretet annál inkább növekszik, mennél inkább osztogatják. Ilyen szeretettel adom olvasói kezedbe ajándéknak ezt a könyvet.

Károlyi Amy”

Két szép Weöres Sándor vers zenés bemutatóját készítettem el a gyerekeknek:

Weöres Sándor: Suttog a fenyves

Weöres Sándor: Száncsengő


A videoklipp forrása: http://www.videoplayer.hu/videos/play/113563

Weöres Sándor versein kívül Gatdag Erzsi két olyan gyerekkönyve is megjelent néhány éve, amely gyerekként kedvencem volt, és a 4-8 éves gyerekenek értékesebb – különösen ha esti közös programmá válik anyával vagy apával – mint a drága, de hamar megunható ajándékok:

Mesebolt Száll a sárkány

Mesebolt

Száll a sárkány

Mikulás

Vélemény, hozzászólás?