A misztérium és rejtett valóság – Karácsonyi ének

Szerb Antal szerint Dickens a szív írója. És Londoné. Érzelmessége, történeteinek ereje nemcsak saját korának olvasóit érintette meg, hősei ma is velünk élnek. A Karácsonyi ének, ez a “léleklátó” klasszikus, egy megtévedt ember tanulságos története. Egy gonosz emberé, aki a karácsony kegyelmi pillanatában szembenéz önmagával és rátalál a helyes útra. Mindez mosolygósan, élvezetesen, a dickensi humorral és érzelmességgel elbeszélve.

Dickens örökérvényű története – már csak témájából adódóan is – karácsony táján esedékes, ilyenkor szokott rajzfilm vagy film formájában képernyőre kerülni. Legeza Ilona könyvismertetője szerint: A szőrösszívű Scrooge úr, a “zaklató, szipolyozó, zsugori, kapzsi vén bűnös”, akinek a karácsony is csak olyan nap, mint a többi, dühvel és megvetéssel nézi az emberek ünnepi készülődését. Kidobja a karácsonyi énekeket kántáló koldus kisfiút és a szegényeknek gyűjtő úriembert egyaránt, kiszipolyozott írnokát is felmondással fenyegeti. Este, hazatérve magányos házába jelenést lát: meglátogatja Marley, rég halott üzlettársa, s bejelenti három további szellem érkezését. Az első a régi karácsonyok szelleme, aki végigvezeti Scrooge urat saját hajdani életén, s elfelejtett, fájó emlékeket elevenít föl benne. A második az új karácsony szelleme, aki felnyitja Scrooge szemét a körülötte élők sorsára, nyomorúságára és vidámságára, szenvedéseikre és emberségükre. Végül a harmadik, a jövő szelleme megmutatja neki saját, ijesztő, magányos halálát. Scrooge urat a jelenések új emberré teszik: más szemmel kezdi látni a világot, karácsonyi pulykát küld írnoka családjának, ellátogat megvetett unokaöccséhez – s “jó barát, jó gazda, jó szomszéd” válik belőle.

Dickensnek ez az 1843-ban írt kis tanmeséje már az érett mester keze nyomát viseli magán: remekmű, melynek nem hervad a népszerűsége sem. – Dickens klasszikus remeke, amely a gyermekeknek éppúgy üzen, mint a felnőtt olvasóknak.

Scrooege

Karácsonyi ének

Ahogy a grafológus látja Scrooge jellemét

Vélemény, hozzászólás?