A pénzügy-számvitel szép is tud lenni!

Miközben a hallgatói levelekre igyekszem válaszolni és éppen a teljesítménystatisztikán morfondírozok, a levelező listámon az alábbi szponzorált hirdetés ötlik szemembe: “A pénzügy és számvitel szép is tud lenni!” Ezzel a szlogennel hírdeti magát és ügyviteli programját egy cég az interneten.

Nocsak! Magam elé képzelem azt a mintegy 370 hallgatót, akiknek az új TVSZ szerint e pillanatban december 20.-án van utoljára lehetősége, hogy félévközi jegyet szerezzen, vagy a már meglévőt igyekezzen javítani, mit szólna a fenti hírdetés láttán?!

A gyakorlás-statisztika tanúsága szerint sokan vagy nem hiszik, hogy péntektől nincs több lehetőségük a tárgy sikeres teljesítésére ebben a félévben, vagy már feladták.

Dátum Sikeres Belépők száma
2007.12.15 8 59
2007.12.16 13 115
2007.12.17 30 180
2007.12.18 42 207
2007.12.19 62 304 (…és ennyi lett a nap végére 🙂 !)

Bizony a belépők száma még a leglátogatottabb napon sem éri el a 60%-át az érintett hallgatóknak! Az eddigi teszteredmények mindenesetre nem azt sugallják, hogy az elméleti résszel már minden rendben van és csak a példamegoldást kellene gyakorolni! Konzultációt is hiába tartott Karai tanárnő, mert alig 10 hallgató volt ott azok közül, akiknek még nincs értékelhető eredménye.

Kevés már az idő, de arra talán elegendő, hogy végre
– tisztességesen megtanuljátok a mérleg és eredménykimutatás fő sorait,
– átnézzétek, mi hová kerül az egyes mérleg főcsoportokon belül,
– alaposan átrágjátok magatokat azokon a mintafeladatokon, amelyek arról szólnak, mi a bevétel, a kiadás, a hozam, a ráfordítás és a költség közötti különbség,
– értsétek, mi kerül a cash flow kimutatáson belül a működési a befektetési és a finanszírozási részbe!

30 pont a minimum, ez alatt nem tudsz kettest kapni, amihez 15 pontot kell legalább szerezned a tesztnél és 15 pontot a példamegoldásnál!

Nem hiném, hogy sikert tudsz elérni, ha a felsorolt típuspéldákat, amelyek 6-8 pontot érnek és egyébként valóban minimum-tudást feltételeznek, továbbra is kitöltetlenül hagyod a dolgozatban. Rengeteg gyakorlási lehetősget nyújt erre is az internetes rendszer, használjátok tehát ki azt is!

Holnap délután kettőig még nincs minden veszve, ne add fel!

Vélemény, hozzászólás?