Anyák napi ünnepi menű

Édesanyám 88.évében jár, minden évben öröm, hogy jó egészségben köszönthetjük Anyák napján. Van az ünnepi menünek egy állandó eleme, ez az eper, ami idén desszertként került az asztalra. A többi időnként cserélődik. Az idei menü:
Előétel: Spenótos stromboli
Leves: Mentás zöldborsókrémleves
Főétel: Ragacsos sült oldalas paradicsomsalátával, tzatzikivel
Desszert: Epres tiramisu
Ebben a menüben az a jó, hogy az előétel töltelékét, az oldalas előfőzését és bepácolását, a levest, a tzatzikit és a tiramisut előző nap el lehet készíteni, így az ünnep napján kevés idő szükséges csak a befejezéshez.
Spenótos stromboli
Hozzávalók: 1 adag pizza tészta (0,5 kg lisztből), spenótkrém (fagyasztott), 25 dkg mascarpone, 3-3 dkg reszelt sajt az ízhatás fokozása érdekében (az egyik lehet füstölt, a másik camambert vagy akár trapista), 5 dkg sonka, 2-3 gerezd fokhagyma, bazsalikom, olaj, cukor, 1 tojás (kenéshez)

A Tante Fanny pizzatésztát kicsomagolom és kiterítem (kettő van egy csomagban) A fagyasztott spenótot 3 gerezd fokhagymával ízesítem, sózom, borsozom, 3 dl -marhahúsleves kockából készített- húslében felengedem, majd megvárom, hogy kihűljön. Ekkor belekeverem a mascarponét, reszelt sajtot, apróra vágott sonkát és ha kell utánaízesítem. Óvatosan a kinyújtott pizzatészta közepén elosztom egyenletesen, majd a tészta két oldalát ráhajtom a töltelékre és a széleket összenyomkodom, hogy a töltelék ki ne folyjon. Rácsúsztatom egy sütőpapíros tepsire, tetejét tojással kenem meg és mehet a 190 fokra előmelegített sütőbe. Figyelem a tészta tetejét, nehogy megégjen. Hamar megsül.

Ragacsos sült oldalas paradicsomsalátával és tzatzikivel
Hozzávalók: 2 kg húsos sertésoldalas, 1 nagy fej és 4 gerezd fokhagyma, 8 dl ketchup, 8 ek méz, 15 szem bors, 1 csapott kk őrölt bors, 1 kk őrölt oregánó, 1 kk őrölt rozmaring, só, 2 ek Worchester-szósz,

Elkészítése: A húst feldarabolom és 1 fej fokhagymával (egyben, pucolás nélkül), sóval és szemes borssal ízesített vízben körülbelül 1 órán át főzöm. (A levet felhasználtam a zöldborsóleveshez.) A kechupot, az őrölt borsot, a mézet, 4 gerezd préselt fokhagymát, az oregánót, a rozmaringot és a Worchesterszószt simára turmixolom. A húsokat alaposan megkenem a páclével és egy éjszakára hűtőszekrénybe teszem. A sütőt előmelegítem 190 fokra. A húsokat a páclével együtt enyhén kiolajozott tepsibe teszem, az első 20 percben lefedve, majd kb 20-30 percig fedő nélkül sütöm, amíg szép barna nem lesz.
A tzatzikihez lereszelek 1 db kígyóuborkát, megsózom, hagyom állni, majd alaposan kinyomkodom. Turmixba teszem, Hozzáadok 2 evőkanál olívaolajat, 2 gerezd fokhagymát kisebb darabokra vágva, 50 dkg görög joghurtot és 1 db citrom levét. Alaposan összeturmixolom és a tálalásig jól lehűtöm. A paradicsomsalátához a paradicsomot karikára vágom, hozzáadok újhagymát és lila hagymát apróra vágva és felöntöm salátalével, amibe én citromlét, sót borsot pici cukrot teszek.

Epres tiramisu
Hozzávalók: A sziruphoz 25 dkg friss eper vagy jó minőségű eperdzsem, 1 db narancs frissen facsart leve, 3 ek cukor (dzsem esetén erre nincs szükség), 2,5 dl víz, 0.5 dl triple sec vagy narancslikőr. A krémhez 4 dkg habtejszín, 50 dkg mascarpone, 4 db tojás, 4 ek porcukor. Az összeállításhoz 30 dkg eper, 1 csomag babapiskóta

A sziruphoz a felszeletelt epret vagy a dzsemet a többi hozzávalóval kis lábosban addig forralom, míg kellően szirupszerű lesz és az eper teljesen megpuhul. Összeturmixolom és megvárom, míg kihűl. A krémhez elsőként keményre verem a tojásfehérjét egy evőkanál porcukorral, utána a tejszínhabot (ebbe mehet még egy kis alkohol, ha gyerekek nem esznek a desszertből és egy evőkanál porcukor), végül a tojássárgáját a maradék porcukorral habosra verem. Óvatosan belekeverem a mascarponét, majd összeforgatom előbb a tejszínhabbal, majd a tojáshabbal. Egy üveg vagy porcelántálba rétegezem a desszertet: Legalulra a szirupba mártott piskótákat szorosan egymás mellé, következik egy krém fele, arra elrendezem az eperszeleteket, újabb szirupba mártott piskótaréteg, újabb krém és a tetejére a mardék eper ízlésesen elrendezve. Pár óra alatt a hűtőben jól összeérik. Tálalás előtt friss eperrel és pár mentalevéllel még lehet díszíteni.

Vélemény, hozzászólás?