Csodálatos orosz mesehősnők

“Aki sokat búsul keveset dolgozik. Aki a bút elkergeti, a munkáját jobban végzi.” – Ez a mondat hangzik el a “Varázscsengő” című csodaszép orosz rajzfilmben, amelyre ma reggel bukkantam. Eszembe jutott, hogy a mi családunk nőtagjaitól eszmélésem óta ezt a fajta jókedvű munkavégzést láthattam. Nagymamám mondta is eleget: “Ágikám, ha így is úgy is meg kell csinálni, legalább leld benne örömödet!” Nagymamám már rég nem él, de tanítása véremmé vált.

A nővé éréshez kapcsolódó beavatás nem egy egyszeri rituálé, mint a bátorságpróba a fiúknál, hanem folyamat. hanem folyamatosan, viselkedési mintákon keresztül. A kislányok megszületésüktől kezdve ellesik és szokásukká teszik az őket körülvevő nők viselkedési mintáit. Ezért kapja magát azon sok fiatal anya, hogy épp azokkal a szavakkal vigasztalja síró gyermekét, ahogy anyja tette vele annak idején…
Könnyű dolga van azoknak a kislányoknak, akinek anyja és nőrokonai az életszeretetet és nőiségük büszke megélését tudják átadni nekik viselkedési mintául. Sok család nőtagjai azonban maguk is sérültek, tele vannak kisebbrendűséggel, elviselnek bántalmazást, megalázást és akkor bizony csak ilyen viselkedési mintákat tudnak közvetíteni. Napjainkban sok nő kényszerül arra, hogy férfiként próbáljon helytállni, így aztán e férfias viselkedési mintákat tudják továbbadni.
A kevésbé jó családi minták esetén a mesék közvetíthetnek minél több hasznosítható női viselkedési mintát a cseperedő kislányok számára. Ezért jó, ha minél több varázsmesét mesélünk nekik egészen pici koruktól. Hiszen ezekben a mesékben valódi életreceptek vannak! A mesehősnők sosem ragadnak bele a megváltoztathatatlannak tűnő helyzetekbe, mindig tovább tudnak lépni – akár a teljes bizonytalanságba – és útjukon haladva számtalan megoldási lehetőséget bemutatnak. Nem kell magyarázni, elég ha a kislányok sokat hallgatják Csipkerózsika, Hamupipőke, Hófehérke és a többi klasszikus nővé érésről szóló beavatásmesét, és a mesehallgatás közben beleélik magukat a hősnők helyzetébe. Vagy a Varázscsengő hősnője, Mása mutat nekik példát bátorságból, helytállásból. Ebben a mesében egyébként érdekesen keverednek a klasszikus Hamupipőke és Hófehérke meseelemei.

Vélemény, hozzászólás?