Miről szól az életművészet?

Tatiosz szerint az életművészet nem más, mint “Elfogadni tudni a boldog napokat, de az örömteleneket is. Sem kicsordulni, sem elsivárulni. Sem elcsorbulni, de túl sokat sem érni. Sem szónokolni, sem elnémulni. Nem megtenni gyorsan, de nem is késlekedni. Nem hivalkodni, és nem tetszelegni: sem az éles kést, sem a díszes cserepet nem kíméli az idő. Az előbbi elcsorbul, az utóbbi színét veszti. Utat választani, de nem a sikerét hanem a boldogságét. Az uton járni, majd végig menni; a nagyságot az erénnyel, nem a szerencsével mérni. Egyszerűen boldognak lenni – disz, ragyogás, külcsin nélkül.”

Tatiosz, a „szeretet filozófusa”. Könyvei nyomán tanítványai és tisztelői neki tulajdonították a klasszikus görög “emberszeretet tanának” megalkotását. Életművéből már több megjelent magyarul Vágó Zsuzsanna fordításában, a Kassák Kiadó gondozásában.

Tatiosz úgy tűnik sokat tudott az életművészetről, többségünk viszont csak igen keveset tud Tatioszról, gondolatairól, munkásságáról. Ezen az oldalon folyamatosan megjelenítem azokat a gondolatait, amelyek az életművészet szempontjából hasznosak lehetnek számodra.

1. Az vagy, amit gondolsz
2. Fogadd mások fényét megértéssel

Vélemény, hozzászólás?