Szabó Magda Szabó Magda

Ti tudtátok, hogy létezik az interneten Digitális Irodalmi Akadémia ahol a kortárs irodalom jó néhány jeles képviselőjének számos alkotása elektronikus formában elérhető, megismerhető? Én eddig nem tudtam, de Szabó Magda születésnapjának apropóján a “Születésnap” című regényét szerettem volna újra olvasni és így bukkantam rá erre a nagyon értékes internetetes oldalra.

Születésnap A „Születésnap” annak idején az ún. “pöttyös” sorozatban jelent meg, néhány forintért lehetett megvásárolni. 12 éves koromban olvashattam először, ezt onnan tudom, mert Bori, a főhősnő 14 éves születésnapja nekem akkor még nagyon távoli volt. Számomra azért fontos pont ez a könyv, mert egyes soraira még ma is szó szerint emlékszem. “Magad semmi sem vagy, tsupántsak annyi,/mennyit népedért teendel.” Erre a tsupántsakra egészen határozottan, így több, mint negyven év távlatából is!

Mert a legfogékonyabb kor a felnőtté cserepedés néhány éve. Az ekkor szerzett kulturális élményeket szivacsként szívjuk magunkba. Tudom, hogy nem ez az írónő legjobb műve. 2007. júliusában a “Katalin utca” kapta meg az Európa legjobb regénye kitüntető címet, de nemzetközi elismerésnek örvend az “Ajtó” és az “Ókut” is. Természetesen minden publikált munkáját ismerem, életműve féltve őrzött kincse a családi könyvtárnak, vannak olyan regényei, amelyiket 4-5 évente vetésforgó-szerűen újból elolvasok. A pöttyös könyv azonban már nincs meg. Ezért örülök az internetes oldalnak, ahol oly sok év után újraolvashattam, és Szabó Magda 90. születésnapján személy szerint elsősorban a “Születésnapért” és a “tsupántsakért” szeretnék köszönetet mondani.

Dr. Laáb Ágnes

Hozzászólás írása